Poliüretan, bir termoset plastik çeşididir. Yani polimerizasyon işleminden sonra sertleşirler ve tekrar yumuşamazlar.
1937 yılında keşfedildiğinden itibaren, birbirinden çok farklı özelliklere sahip çeşitleriyle pek çok alanda kullanılmaktadırlar.
|
Poliüretan ilk kez 1937 yılında Alman bilim adamı Prof. Dr. Otto Bayer (1902 – 1982) tarafından keşfedildi.
|
Bugün kullandığımız rijit (sert) poliüretan köpükler 1950'ler de üretilmeye başlamıştır. İlerleyen yıllardaki gelişmelerle beraber, poliüretan günlük yaşamda kullanılan pek çok ürün için vazgeçilemez bir hammadde olmuştur.
Başlangıcından itibaren poliüretanın keşif serüvenini şu çizelgeden takip edebilirsiniz: http://www.polyurethanes.org/en/what-is-it/timeline
POLİÜRETANIN KİMYASAL İÇERİĞİ VE KULLANIM ALANLARI
Poliüretanlar, büyük ölçüde petrolden elde edilen iki ürünün; poliol ve diizosiyanatın reaksiyonu sonucu oluşan polimerlerdir. Kullanım alanına bağlı olarak bu kimyasal ürünlere katalizörler, yüzey düzenleyiciler, köpük kesiciler, şişirici ajanlar ve alev geciktiriciler gibi çeşitli katkılar eklenmektedir.
Avrupa'da poliüretan hammaddeden 1995 yılından beri CFC, 2003 yılından itibaren de HCFC gibi zararlı gazlar çıkarılmıştır.
Poliüretan ile; sert ve esnek köpükler, deriler, elastomerler, yapıştırıcılar, kaplamalar, dolgu malzemeleri gibi pek çok ürün üretilir.
Pek çok insan poliüretanın ne olduğunu bilmese de poliüretan; bina yalıtım ve dekorasyon ürünü olarak inşaatta, mobilyalarda, otomobillerde, uçaklarda, buzdolaplarında, ayakkabılarda, spor ekipmanlarında, tekstilde ve daha pek çok sektörde çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Credence Research' in raporuna göre 2017 yılında küresel poliüretan köpük piyasası 58,85 milyar USD değerine ulaşmıştır ve 2018-2026 yılları arasında piyasanın %5,2 büyümesi öngörülmektedir. Raporun tamamı aşağıdaki linkten okunabilir:
https://www.credenceresearch.com/report/polyurethane-foams-market
2020 yılına kadar tüm dünyada poliüretan kullanımı yıllık 22 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor.